Zwiększona podatność na stres (a właściwie dystres) o podłożu psychicznym, a także przemęczenie związane z nadmiarem pracy i „wyczerpywaniem” zasobów układu nerwowego mogą stanowić problem w niemal każdym wieku i grupie społecznej. Kiedy tolerancja na negatywne bodźce maleje i zaczyna brakować energii oraz motywacji każdy dzień może przypominać [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
Witamina E należy do jednych z bardziej rozpowszechnionych antyoksydantów, w ostatnich latach odkryto wiele jej nowych właściwości. Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i znacząco spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
Masło orzechowe albo się kocha, albo nienawidzi. Zdecydowanie więcej jest jednak zwolenników. Jest to niesamowicie pyszna przekąska lub dodatek do wielu dań takich jak owsianki, omlety, jogurty i wiele innych. Na szczególną uwagę zasługuje produkt z ALLNUTRITION - odtłuszczone masło orzechowe... w proszku! W pierwszej chwili byłam dość sceptycznie [...]
Gotowe produkty wegańskie potrafią mile zaskoczyć. Sięgając po roślinny gyros, spodziewałam się specyficznej struktury, smaku, zapachu. Jakie było zdziwienie, kiedy po otwarciu opakowania miałam wrażenie, że widzę kawałki kurczaka. Od razu po zdjęciu folii dociera do nas dość intensywny zapach przypraw. Wyczuć można curry, kmin rzymski, czosnek… [...]
[...] nasycone 7,2 g) Węglowodany 17 g (w tym cukry 8,6 g) Błonnik 6,9 g Białko 21 g Sól 2,5 g Kabanosy 3 ziarna to dobra alternatywa dla wegetarian i wegan. Nie zawierają konserwantów ani glutenu, ale uważać za to powinni alergicy, ponieważ mogą mieć śladowe ilości orzechów. Gdzie kupić: większość sklepów spożywczych Cena: 3-4 zł (wersja GO! 40 g)
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na świecie i nie powinno to dziwić. Wpływa na przyrosty mocy, wytrzymałości czy siły, szczególnie u osób, które unikają lub nie jedzą mięsa. Naukowcy opublikowali 26 lutego 2022 r. metaanalizę badań i utknęli w … kreatynowym paradoksie. Uwzględniono 23 badania dotyczące 240 uczestników [...]
W XXI wieku łatwo dostępne stały się suplementy z kolagenem, nawet w postaci tabletek musujących. Starzenie się skóry stało się powracającym problemem nawet dla młodych ludzi, głównie ze względu na wydłużenie oczekiwanej długości życia (poza USA, gdzie obecnie obserwuje się tendencję spadkową, czyli przewidywana długość życia się skróciła). Jaką [...]
Wege pasta w stylu indyjskim z serii Vemondo to połączenie smaków wytrawnych pochodzących z marchwi, soczewicy i pasternaku ze słodką nutą ananasa. Kuchnia indyjska charakteryzuje się zdecydowanymi smakami, intensywnymi aromatami i bogactwem przypraw. Bardzo często łączy się też mięso z ananasem i curry i właśnie do tych smaków miała nawiązać [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
Pandemia COVID-19 drastycznie wpłynęła na nasze życie ludzkie, gdyż cechuje ją nieprzewidywalna zachorowalność i śmiertelność pacjentów, jednocześnie znacząco obciąża ona systemy opieki zdrowotnej na całym świecie. Komentarz Od myszy do ludzi daleka droga, więc wcale nie jest pewne, iż kannabidiol zadziała tak samo u człowieka. Raczej nie [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Kreatyna jest popularnym suplementem diety, który zwiększa zasoby energetyczne znajdujące się w mięśniach szybkokurczliwych. Pośrednio kreatyna ma wpływ na wzrost mięśni, a bezpośrednio pozwala pracować dłużej i z większymi ciężarami. Suplement ten ma też wiele zalet prozdrowotnych. Wynik badania po tygodniu odnotowano spadek siły o 32%, a masy [...]
Około 9,6 miliona ludzi zmarło z powodu raka w 2018 roku na całym świecie, a liczba ta ma wzrosnąć do 16,4 miliona do 2040 roku. Dla Niemiec to odpowiednio 247 000 i 326 000, co oznacza prognozowany wzrost ilości zgonów z powodów nowotworów o 32% w kolejnych latach. Podsumowanie i wnioski Podawanie witaminy D może i jest kosztowne, ale i tak [...]
Orzechy stanowią wyjątkowo cenny dar natury, który towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Obecnie znajdujemy je w deserach, w formie masła orzechowego, w pralinkach jako samodzielny, czysty produkt do pochrupania, czy w formie słonych przekąsek. Orzechy z racji swoich prozdrowotnych właściwości znalazły swoje miejsce w wielu dietach, w [...]
Kolejne danie wegańskie od ALLNUTRITION, tym razem inspirowane kuchnią kontynentalną. Po rozpakowaniu od razu rzucają się w oczy ziarenka kaszy bulgur, pestki dyni, czarne oliwki oraz różnego rodzaju nasiona/kiełki. Wiele gotowych posiłków to zwykle jakaś kasza, plus mikroskopijne kawałki jakiegoś dodatku. W tym przypadku bogactwo składników [...]